Led rasveta-štedi i vredi!

LED rasveta je sve više u svakodnevnoj upotrebi. Skraćenica od engleske reči Light Emitting Diodes -diode koje emituju svetlo, od nekad isključivo indikacionih lampica na raznim uređajima, postale su široko primenljive za osvetljenje poslovnih i ugostiteljskih objekata, ulično osvetljenje, stambeni prostor i dr.

Dekorativna LED rasveta je zbog širokog spektra boja i mogućnosti da se njome digitalno upravlja, najzastupljenije u osvetljenju enterijera i eksterijera.

ELEKTROINSTALATER.RS                                                                        Foto:elektroinstalater.rs

Digitalno upravljanje LED rasvetom se može vršiti na više načina. Najzastupljenija je kontrola uz pomoću daljinskog upravljača koji reguliše napon i intenzitet osvetljenosti diode. Na tržištu postoji mnogo modela koji se uglavnom razlikuju po jačini struje kojom se može upravljati. To su individualni uredjaji i oni se ne mogu koristiti u većim sistemima.
Za veće sisteme najviše se koriste DMX kontroleri čije upravljanje može da se vrši uz pomoć računara i android aplikacije. Programi za kontrolu veoma su laki za korišćenje te stoga mogu imati široku primenu. Takodje, moguće je više nezavisnih strujnih krugova povezati u zajedničke celine.

U kućnoj upotrebi su najzastupljenije flex LED trake zbog jednostavne montaže.Na poleđini trake nalazi se lepljiva traka, pogodna za lepljenje na isključivo ravnim površinama. Prave se u crvenoj, zelenoj i plavoj boji (RGB) i beloj boji u varijanti tople i hladne bele boje.Takođe,postoje i vodootporne LED trake predviđenje za spoljnu upotrebu.
virtuelni grad                                                                              Foto:virtuelnigrad.com

Karakteristike LED rasvete svakim danom postaju sve savršenije jer je tehnologija izrade poluprovodinika sve naprednija. Tako osvetljenje ulica, parkova, zgrada, bilborda, kao i semaforska rasveta i svetleće reklame sve više koriste LED lampe i LED sijalice.
Kompanija „Energy Lite Electronics“ izumela je energetski efikasnu svetiljku namenjenu uličnoj rasveti, a osnova tehnološkog rešenja zasnovana je na kontroli LED emitera svetlosti visoke snage. Svetiljka je bazirana na LED emiterima svetlosti, idealna je za osvetljavanja ulica, parkova, parkinga i drugih otvorenih prostora.
LEDRASVIJETA.HR                                                                             Foto:ledrasvijeta.hr

Razlog za široku primeni LED osvetljenja je manja potrošna energije odnosno, veća iskoristljivost el.energije koja se pretvara u svetlosnu i mala količina rasipanja svetla. Zatim, manje zagrevanje u radu (manje se el. energije pretvori u toplotu), duži vek korišćenja, male dimenzije, bolja izdržljivost i pouzdanost, mogućnost kombinacije u bojama svetlosti.

Interesantan je podatak da su LED svetiljke veoma primenjiva i u gajenju biljaka zbog spektra boja koje su biljkama neophodne za fotosintezu. Najnovija dostignuća iz 2014. godine dizajnirala su LED module tako da optimalno podese plavu i crvenu boja spektar LED sijalice, kako bi biljka imala najbolji mogući rast.
1_77291076_10094_3                                                                 Foto:fotkica.com

Mane i nedostaci LED rasvete su cena i tačkasti izvor svetla velike snage. Ipak, ulaganje u LED rasvetu je apsolutno isplativo zbog uštede struje i dugog vek trajanja.